Gehoorbescherming

Een essentieel persoonlijk beschermingsmiddel op werkvloeren is gehoorbescherming. Bij het werken in een omgeving met veel lawaai, voor langere of kortere tijd is gehoorbescherming altijd nodig om blijvende beschadiging aan uw gehoor te voorkomen. Bij het kiezen van de juiste gehoorbescherming is het dan ook belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de verschillende vormen van gehoorbescherming die er zijn.

12 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

12 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Veelal wordt gehoorschade niet veroorzaakt door korte blootstelling aan lawaai maar juist door langdurig opstapelen van teveel blootstelling door de loop der tijd heen waarin uw gehoor onbeschermd is. Bij de geboorte bevat het menselijk gehoor zo rond de 20000 haarcellen in elk oor. Blootstelling aan langdurig geluidsoverlast zorgt ervoor dat deze haarcellen beschadigen of zelfs verwoest worden wat na verloop van tijd zelfs kan zorgen voor doofheid. Op het punt dat doofheid bereikt wordt is het helaas onomkeerbaar, daarom is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat u gehoorschade voorkomt. Dit kunt u met het dragen van de juiste gehoorbescherming.

Bij een gemiddelde werkdag van 8 uur waarbij u wordt blootgesteld aan geluid is de grenswaarde van dit geluid 80dB(A). Bij dit geluidsniveau is het raadzaam om gehoorbescherming te dragen en vanaf 85dB(A) is het geluid daadwerkelijk schadelijk voor uw gehoor.

Geluidsniveau in dB(A) en de maximale tijd qua blootstelling zonder schadelijk te zijn:

 • 80 dB(A) maximaal 8 uur
 • 83 dB(A) maximaal 4 uur
 • 90 dB(A) maximaal 48 minuten
 • 100 dB(A) maximaal 5 minuten
 • 110 dB(A) maximaal 30 seconden

Heeft u op uw werkvloer te maken met geluid dat dermate is dat gehoorbescherming nodig is dan is het uiteraard de vraag welke gehoorbescherming u dan het beste kunt dragen. Er zijn dan ook veel verschillende soorten gehoorbescherming waarmee u uw gehoor op de juiste manier kunt beschermen en wij bieden alle soorten gehoorbescherming aan.

Kneedbare oordoppen

Kneedbare oordoppen zijn veelal gemaakt van een schuimachtig materiaal dat plooibaar is door het op te warmen door het tussen de vingers te rollen. Vervolgens is het eenvoudig om de gevormde oordop in uw oor te persen waarna deze oordop zichzelf weer uitvouwt en hiermee het gehoor automatisch de vorm van de gehoorgang aanneemt en hiermee voor een veilige bescherming zorgt.

Voorgevormde oordoppen

Voorgevormde oordoppen zijn oordoppen die gemaakt worden uit buigzaam materiaal en op een dergelijke manier voorgevormd dat de oordop in de meeste gehoorgangen past. Veelal zijn ze te verkrijgen aan een koord. Deze oordoppen zijn herbruikbaar en comfortabel, hygiënisch en verhoudingsgewijs dus ook goedkoop.

Gehoorbeugels

Een gehoorbeugel is en handig en comfortabele vorm van gehoorbescherming. Ze zijn makkelijk op en af te zetten waarbij ze even zo makkelijk rond de nek hangen wanneer u ze even niet hoeft te dragen. De meeste gehoorbeugels zijn voorzien van vervangbare oordoppen zodat de gehoorbeugel een kostenbewuste manier is van gehoorbescherming.

Gehoorkappen

Een Oorkap of gehoorkap is een veelgebruikte manier van gehoorbescherming. Deze gehoorkappen zijn populair door een hoog draagcomfort.  Een oorkap is verkrijgbaar in een uitvoering met hoofdband, nekbeugel een helmbevestiing en zelf opvouwbare oorkappen zijn te verkrijgen. De gehoorkappen zijn onder te verdelen in passieve, elektronische en communicatie gehoorkappen. Belangrijk bij deze vorm van gehoorbescherming is dat de kussen van de schelp op de oorkap het oor volledig omsluiten en daarmee een gelijkmatige druk rond het oor uitoefenen. Hierdoor krijgt u de beste demping van het geluid. De kussens van gehoorkappen moeten met regelmaat vervangen worden om de beste afdichting te behouden.

Otoplastieken op maat

Zoals de naam al suggereert is een Otoplastiek op maat een vorm van gehoorbescherming die op maat van de gehoorgang wordt gemaakt. Otoplastieken op maat is de meest comfortabele en meest efficiënte vorm van gehoorbescherming en biedt optimale bescherming door de perfecte pasvorm. Ieder otoplastiek heeft dus een persoonlijke, unieke vorm. Doordat een oor blijft groeien verandert ook de vorm van de gehoorgang waardoor het raadzaam is iedere twee jaar de otoplastieken op maat op lekken te laten testen. De zogeheten lektest. Ook voor het lektesten en het op maat maken van Otoplastieken bent u bij ons aan het juiste adres.

De voordelen van otoplastieken op maat op een rijtje:

 • Normaal contact met omgeving mogelijk
 • Hoog draagcomfort
 • Meest nauwkeurige vorm van gehoorbescherming
 • Communicatie op spraakniveau mogelijk
 • Waarschuwingssignalen blijven hoorbaar
 • Voorzien van vast of regelbaar filter voor elke vorm van lawaai

Bekende merken gehoorbescherming

Uiteraard is er verschil in gehoorbescherming, niet alleen qua types maar ook qua merken. Bekende merken gehoorbescherming zijn bijvoorbeeld Howard Leight, Moldex, 3M, MSA en Uvex zijn een greep uit de bekende merken. Ook voor minder bekende merken of budget oor bescherming kunt u bij ons terecht.